Πώς να βρείτε φωλιές από σταβλοχελίδονα

Τα σταβλοχελίδονα φωλιάζουν συνήθως μέσα και γύρω από αχυρώνες, υπόστεγα και κάτω από γέφυρες. Οι φωλιές συχνά προσκολλώνται σε κάθετες επιφάνειες κοντά στην οροφή ή κάτω από μαρκίζες στο εξωτερικό των κτιρίων. Τα σταβλοχελίδονα χτίζουν επίσης φωλιές σε οριζόντιες δοκούς ή πάνω από περβάζια, φωτιστικά, καλώδια κ.λπ., τα οποία παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη για τη φωλιά.

Για να βρείτε φωλιές σε έναν αχυρώνα ή ένα υπόστεγο, χρησιμοποιήστε ένα φακό για να σαρώσετε δοκάρια και άλλες περιοχές κοντά στην οροφή που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την στήριξη μιας φωλιάς. Σε διώροφους αχυρώνες, η πλειοψηφία των φωλιών βρίσκεται συνήθως στο χαμηλότερο επίπεδο.

Οδηγίες για την παρατήρηση

Συγκεντρώστε πληροφορίες σχετικά με το στάδιο φωλιάσματος παρακολουθώντας τα ενήλικα άτομα και αναζητώντας άλλα στοιχεία γύρω από τη φωλιά. Λάβετε υπόψη ότι εάν οι ενήλικες ενοχληθούν από την παρουσία σας, μπορεί να εγκαταλείψουν τη φωλιά κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε σταδίου. Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία που πρέπει να αναζητήσετε:

  • Ένας ενήλικας που κάθεται στη φωλιά συνήθως υποδεικνύει επώαση ή πρόσφατα εκκολαφθέντα μικρά.
  • Μετά την εκκόλαψη, μπορεί να δείτε τσόφλια αυγών στο έδαφος.
  • Καθώς οι νεοσσοί μεγαλώνουν, και οι δύο ενήλικες θα είναι απασχολημένοι με τη σίτιση τους και μπορείτε να παρατηρήσετε ένα σωρό περιττώματα κάτω από τη φωλιά.
  • Εάν παρακολουθείτε περισσότερες από μία φωλιές, είναι πολύ σημαντικό να μαρκάρετε τις φωλιές. Σε έναν αχυρώνα, εξετάστε το ενδεχόμενο να κολλήσετε ένα μικρό κομμάτι ταινίας σημαίας κάτω από κάθε φωλιά χρησιμοποιώντας πινέζες. Γράψτε έναν αριθμό ή έναν κώδικα φωλιάς στην ταινία επισήμανσης σε μόνιμο δείκτη για να παρακολουθείτε τις φωλιές σας ακόμα και αν υπάρχουν αλλαγές στην αποικία καθ ‘όλη τη διάρκεια της σεζόν (π.χ. νέες φωλιές που χτίζονται).
  • Εάν μια φωλιά που παρακολουθείτε αποτύχει, σημειώστε την κατάσταση της φωλιάς και του περιβάλλοντος χώρου(π.χ. σπασμένα κελύφη αυγών), καθώς αυτό μπορεί να παρέχει ενδείξεις σχετικά με τον λόγο αποτυχίας της φωλιάς.
    Αποτυχία φωλιάς αναφέρεται σε εμφάνιση οποιουδήποτε ασυνήθιστου συμβάντος ή αποτυχίας της προσπάθειας φωλιάσματος. Συνήθως σχετίζεται με την κατάρρευση της φωλιάς ή τη βλάβη σε ένα ή περισσότερα από τα αυγά ή τους νέους Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί άμεσα ή να προσδιοριστεί από τα αποδεικτικά στοιχεία στην γύρω περιοχή., π.χ. η φωλιά μπορεί να καταστραφεί ή να λείπει και μπορεί να βρείτε έναν ή περισσότερους νεκρούς νεοσσούς ή σπασμένα αυγά κάτω από τη φωλιά.
    Εάν παρατηρήσετε  θήρευση ή εάν άλλα πτηνά εγκαταστάθηκαν στη φωλιά καταγράψετε ποια είδη ήταν στις παρατηρήσεις.
Προσέχουμε πάντα
  • Προκειμένου να αποφευχθούν ακούσιες ενοχλήσεις στα φωλιάζουν πουλιά, η προσέγγιση των φωλιών θα πρέπει να γίνεται πάντα με προσοχή! Να κινείστε πάντα αργά και προσεκτικά γύρω από φωλιές!
  • Οι φωλιές ή οι αποικίες δεν πρέπει να διαταράσσονται πολύ νωρίς κατά την περίοδο φωλεοποίησης. Ο κίνδυνος εγκατάλειψης της φωλιάς είναι υψηλότερος κατά τα πρώτα στάδια της κατασκευής και τοποθέτησης των φωλιών. Ξεκινήστε να ελέγχετε τις φωλιές όταν ξεκινάει η επώαση των αυγών.
  • Ο έλεγχος των φωλιών δεν πρέπει να γίνεται πολύ νωρίς το πρωί ή σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες όταν τα αυγά και τα νεαρά είναι πιο ευάλωτα.
  • Δεν πρέπει να υπάρχει όχληση στις φωλιές όταν κάνει κρύο ή κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης, καθώς  τα πουλιά μπορεί να είναι ήδη στρεσαρισμένα λόγω μειωμένης ικανότητας αναζήτησης τροφής ή / και διαθεσιμότητας εντόμων.
  • Δεν αγγίζουμε τις φωλιές.
  • Δεν πλησιάζουμε τις φωλιές εκείνες στις οποίες υπάρχουν με μικρά . Μπορεί να ξαφνιαστούν και να επιχειρήσουν να πετάξουν πρόωρα . Κρατήστε μια απόσταση 5 μέτρων.
  • Δεν αγγίζουμε ούτε ή μεταφέρουμε   τα αυγά ή τους νεοσσούς
  • Η διάρκεια παρακολούθησης της φωλιάς θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη.
  • Τραβήξτε όσο το δυνατόν λιγότερες φωτογραφίες.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Πριν από την αναζήτηση φωλιών σε ιδιωτική ιδιοκτησία, πρέπει να λάβετε άδεια από τους ιδιοκτήτες της. 

Εάν οι φωλιές βρίσκονται σε εγκαταλελειμμένα κτίρια ή κατασκευές και είναι ορατές από το δρόμο, δεν χρειάζεται να λάβετε κάποια άδεια. Σε περίπτωση αναζήτησης σταβλοχελίδονων σε αχυρώνες ή στάβλους θα πρέπει να υπάρχει επικοινωνία με τον εκάστοτε γαιοκτήμονα.