Παρακολούθηση φωλιών
Βρείτε μια φωλιά ή αποικία σταβλοχελίδονων ή σπιτοχελίδονων. Σε περίπτωση εύρεσης αποικίας προσπαθήστε να παρακολουθήσετε όλες τις ενεργές φωλιές φροντίζοντας για την ελάχιστη όχληση τους.
Μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε τοποθεσία θέλετε για τη μελέτη σας.
Η ιδανική περιοχή παρακολούθησης είναι αυτή που βρίσκεται πάνω ή κοντά στο σπίτι ή τον τόπο εργασίας σας. Μπορείτε εάν θέλετε να παρακολουθήσετε και φωλιές πιο απομακρυσμένες εάν είστε σε θέση να τις επισκέπτεστε τακτικά.
Θα πρέπει να υπάρχουν μία ή περισσότερες φωλιές σπιτοχελίδονων ή σταβλοχελίδονων ή και από τα 2 είδη, που μπορείτε να τις παρατηρήσετε με ασφάλεια από το επίπεδο του εδάφους ή από ένα παράθυρο, χωρίς να διαταράξετε τα πουλιά. Οι περισσότερες φωλιές βρίσκονται σε κτίρια, αλλά μπορεί επίσης στην περιοχή που θα επιλέξετε να είναι μια άλλη τεχνητή δομή, όπως μια γέφυρα ή μια φυσική φωλιά σε ένα βράχο.
Επιθυμητή είναι η πραγματοποίηση μιας Πρώτης Διερευνητικής Επίσκεψης έως τα μέσα Απριλίου, δηλαδή πριν από την έναρξη οποιασδήποτε δραστηριότητας φωλεοποίησης. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης θα πρέπει να συμπληρώσετε τις πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία και σχετικά με τυχόν υπάρχουσες φωλιές.
Ξεκινήστε καταγράφοντας τη θέση όλων των υπαρχουσών φωλιών στην τοποθεσία μελέτης σας. Για τοποθεσίες με μία ή δύο φωλιές είναι ζωτικής σημασίας να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε με βεβαιότητα κάθε μεμονωμένη φωλιά καθ ‘όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Εξαιρετικά χρήσιμη μπορεί να αποδειχθεί μια φωτογραφία όταν κατασκευάζονται νέες φωλιές ή καταστραφεί κάποια από τις υπάρχουσες.
Μετά τη Διερευνητική Αρχική Επίσκεψη αναρτήστε τα στοιχεία της φωλιάς/των φωλιών στον χάρτη και το αντίστοιχο Φύλλο Πρώτης Καταγραφής σύμφωνα με τις οδηγίες στο ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ
Σχετικά με την Διερευνητική Αρχική Επίσκεψη
Εάν σε ένα κτίριο υπάρχουν πάρα πολλές φωλιές ή έχει φωλιές σε περισσότερες από μία πλευρές του, αυτό μπορεί να μην είναι πρακτικό στην τοποθέτηση τους στο χάρτη. Σε αυτή την περίπτωση, προτείνουμε να χωρίσετε τις φωλιές σε ομάδες, με κάθε ομάδα να αποτελείται από έως 10 φωλιές που μπορούν να παρατηρηθούν ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να επιλέξετε να ομαδοποιήσετε τις φωλιές που βρίσκονται στην ίδια πλευρά του κτιρίου.
Στη φόρμα καταγραφής αναγράψτε ότι πρόκειται για ομάδα φωλιών στην ίδια πλευρά του κτιρίου.
Τραβήξτε μια φωτογραφία για να αριθμήσετε κάθε ομάδα και τις φωλιές τους (πχ Ομάδα 1, Φωλιά 1.1) ώστε να βοηθηθείτε στην καταγραφή των παρατηρήσεων σας σε κάθε επίσκεψή σας.
Παρατήρηση νέων φωλιών σε ένα σημείο παρατήρησης
Παρακαλείστε να σημειώσετε τυχόν νέες φωλιές που δεν ήταν παρούσες κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής επίσκεψης, αλλά είναι χτισμένες μεταξύ των φωλιών που επιλέξατε κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου.
Κάθε νέα φωλιά πρέπει να αριθμείται και οι πληροφορίες να καταγράφονται μόλις τα πτηνά αρχίσουν να την κατασκευάζουν. Θα πρέπει επίσης να τραβήξετε μια νέα φωτογραφία την οποία επίσης θα ανεβάσετε.
Μία φωλιά που έχει αντικαταστήσει μια άλλη (χτισμένη ακριβώς στην ίδια θέση με μια φωλιά που έχει πέσει κάτω ή καταστραφεί) δεν χρειάζεται να καταγράφεται ως νέα φωλιά. Χρησιμοποιήστε τον ίδιο αριθμό με εκείνον της φωλιάς που αντικαταστάθηκε.
Για την παρατήρηση των φωλιών θα χρειαστεί να κατεβάσετε και να συμπληρώνετε σε κάθε επίσκεψή σας το αντίστοιχο Φύλλο Παρατηρήσεων κάθε φωλιάς.
Για να ληφθούν σημαντικές πληροφορίες για τις φωλιές ως προς τον αριθμό και το χρονοδιάγραμμα των προσπαθειών αναπαραγωγής και την επιτυχία τους, είναι σημαντικό να μπορείτε να τις παρακολουθήσετε καθ’ όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, ξεκινώντας γύρω στα μέσα Απριλίου και ιδανικά να τις επισκέπτεστε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα – η απώλεια μιας εβδομάδας για διακοπές δεν αποτελεί πρόβλημα. Για να διασφαλίσετε ότι δεν θα χάσετε τα νεαρά άτομα από τη δεύτερη γέννα, θα πρέπει να συνεχίσετε να επισκέπτεστε τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου ή μέχρι να φύγουν τελικά τα πουλιά.
Θυμηθείτε ότι μερικά ζευγάρια κάνουν αυγά 2 φορές κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Καθώς βασικός στόχος είναι να προσδιορίσετε αν οι φωλιές χρησιμοποιούνται για την μία ή 2 γέννες, είναι σημαντικό να μην υποθέσουμε ότι ο χώρος έχει εγκαταλειφθεί εάν δεν παρατηρήσετε καμία δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Η δραστηριότητα μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευθεί εάν τα πουλιά επωάζουν ένα δεύτερο κοπάδι.
Όταν τα χελιδόνια μεταναστεύσουν, ελέγξτε τη φωλιά για τελευταία φορά για να δείτε αν παραμένουν αυγά που δεν έχουν εκκολαφθεί.
Εάν βρείτε μια αποικία χελιδονιών, προσπαθήστε να παρακολουθείτε όλες τις ενεργές φωλιές καθ ‘όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου.
Ο έλεγχος των φωλιών θα γίνεται κάθε 5 – 7 ημέρες και για όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου. Μην επισκέπτεστε πιο συχνά, καθώς αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επιτυχία της φωλιάσματος. Η συνιστώμενη συχνότητα επισκέψεων φωλιών είναι λιγότερο συχνή από ό, τι για άλλα είδη, επειδή υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι συχνότερες επισκέψεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την επιτυχία της φωλιάσματος τους
Μπορείτε να υποβάλετε τα δεδομένα σας ακόμα και αν επισκέπτεστε μόνο μια φωλιά ή αποικία μία φορά κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου.
Μπορείτε επίσης, εάν θέλετε, να δημιουργήσετε μια ομάδα παρατηρητών για να εξασφαλίσετε ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν τακτικές επισκέψεις στην περιοχή της έρευνας σας.
Η μέγιστη περίοδος παρατήρησης σε κάθε επίσκεψη για κάθε φωλιά ή ομάδα φωλιών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 λεπτά. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια περιόδων αιχμής, η επίσκεψη για περίπου ένα λεπτό μπορεί να είναι επαρκής για να καταγράψει αμέσως ότι οι νέοι εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλες τις φωλιές.
Μετά το τέλος της εθελοντικής παρακολούθησης, τέλος Σεπτεμβρίου ή αφού θα έχουν φύγει τελικά τα πουλιά, αναρτήστε το Φύλλο Παρατηρήσεων που έχετε συμπληρώσει στην αντίστοιχη φωλιά στο χάρτη σύμφωνα με τις ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ